Vraagtekens

Op het journaal hoor ik net dat de kappers vermoedelijk weer open mogen begin maart. Heel erg blij ben ik voor alle kappers als dit inderdaad doorgaat. Bijvoorbeeld voor Newhairbyalissa Argument van de overheid: het is goed voor het welzijn van mensen om zich te laten verzorgen. Vraagtekens heb ik echter wel. Want ook voetreflex zorgt voor welzijn, juist tijdens corona.

Welzijn?

Dus ja, ik heb vragen. Net als steeds meer van mijn cliënten. En mijn collega’s. Want er is een campagne gestart voor meer welzijn in coronatijd. Een campagne vanuit de overheid omdat steeds meer mensen kampen met verminderde fysieke en psychische weerbaarheid en alle bijbehorende klachten van dien. Wie kan mij uitleggen hoe dit zit? Want sportscholen, yogadocenten; pilatesgroepen etc. hebben bestaande programma’s om hun cliënten te ondersteunen. Het enige dat zij daarvoor nodig hebben is toestemming om weer open te gaan waarbij zij diverse maatregelen zelf in acht kunnen (laten) nemen. Daar hoeft geen ambtenaar of nieuwe campagne aan te pas te komen.

Zorg

En hoe zit het met de praktijken van mijn collega’s en mijzelf? Velen zijn het stadium van ‘water aan de lippen’ al voorbij. De gevolgen van de eerste lockdown zijn velen niet te boven gekomen en het lijkt voorlopig niet te verbeteren. De ’tijd voor jou’ lijkt er vooralsnog niet te komen. https://www.verdermetvoeten.nl/tijd-voor-jou/
Zelfs de mogelijkheid voor behandeling op medische indicatie is weer teruggedraaid. Naar verluidt op aangeven van de ziektekostenverzekeraars. Bevestiging daarvan ontvang ik vermoedelijk morgen maar dat ook op die basis niet meer behandeld mag worden door de complementaire sector, waar ook voetreflex toe behoort, is duidelijk. Terwijl wij allemaal een minimaal driejarige vakopleiding hebben afgerond, aangevuld met medische en/of psychische basiskennis en jaarlijkse bijscholingen die verplicht gesteld worden door beroepsverenigingen en ziektekostenverzekeraars. Samen met andere richtlijnen volgen we die nauwgezet zodat onze cliënten hun bewust gekozen aanvullende verzekering kunnen benutten om (een deel van) de behandelingen vergoed te krijgen. Tot de zorg behoren we echter al een poos niet meer.

Bewuste keuze

Wie kan mijn cliënten uitleggen waarom ik hen niet mag behandelen en ze bijvoorbeeld wel naar een fysiotherapeut mogen? Terwijl ze juist bewust kiezen voor een voetreflextherapeut en/of een andere complementaire behandelwijze.

Uitleg

Wat maakt dat de richtlijnen voor een fysiotherapeut anders uitgelegd worden dan die voor mijn collega’s en mij? Hoe leg ik uit aan mijn cliënt dat ook wanneer een huisarts een verwijzing schrijft en een medische indicatie afgeeft voor behandeling tijdens coronatijd, ik toch niet mag behandelen?

Ontspannen

Afgezien van die therapeutische behandelingen mag ik ook niemand meer een ontspannen voet-, hoofd- of handmassage geven. Terwijl juist in deze tijd waarin veel mensen toenemende spanningen ervaren, zo’n massage een weldaad is.

Antwoord

Als ik iets niet aan mezelf kan uitleggen, kan ik het zeker niet aan een ander. Dus wanneer iemand een antwoord heeft waardoor het gevoel dat er gemeten wordt met meerdere maten verdwijnt, dan hoor ik het graag.

Tips?

Als je tips nodig hebt in deze tijd, aarzel dan niet contact te zoeken. Bellen, mailen of appen mag ik gelukkig nog wel.

Pas op jezelf en ontspan zoveel mogelijk. Ik blijf hopen dat ook mijn praktijk weer snel de deuren mag openen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.