Bijzondere tijden…

Uitdagingen in bijzondere tijden

De huidige wereld biedt vele uitdagingen die we een paar jaar geleden niet hadden kunnen voorzien. Al zijn er mensen onder ons die andere theorieën hebben. Ik denk dat als er in die tijd een film gemaakt was van wat er nu wereldwijd gaande is, de film slecht bekeken zou zijn: afgedaan als “te ongeloofwaardig”. En kijk en luister nu eens. In deze bijzondere tijden lijkt keuzevrijheid steeds verder weg, de mogelijkheden worden niet door maar voor ons bepaald.

Sinds begin 2020 heb ik me over vele dingen verbaasd. Tot nu toe koos ik er, om diverse redenen, voor me afzijdig te houden in de media. Vandaag heb ik besloten daarmee te stoppen: het volgende moet me van het hart.

Er moet iets gebeuren

Ongeacht of je voor of tegen prikken bent; deze om wat voor reden dan ook wel of niet hebt laten zetten: vind jij wat er gaande is kloppen? Ik begrijp dat niemand in een onvoorziene situatie de wijsheid in pacht heeft en er ‘iets’ moet gebeuren. Maar is dat ‘iets’ nog in verhouding tot het virus dat rondwaart en rond zal blijven waren?

Let wel: ik onderschat de gevolgen van Covid-19 niet. Ik ben zelf eind februari 2020 erg ziek geweest en heb een aantal maanden nodig gehad om te herstellen. De druk op mijn longen voel ik soms nog maar belemmert me gelukkig niet meer. Ik ken een paar mensen in mijn directe omgeving die nog te lijden hebben onder gevolgen van Covid-19 en dat vind ik oprecht heel erg vervelend. Ook ik ken families waarin mensen overleden zijn aan Covid-19, zij hadden allemaal onderliggend lijden en hun familie geeft aan dat het ook zonder deze diagnose, eindig was geweest.

Ik ken echter nog veel meer mensen die direct en indirect zwaar te lijden hebben onder de hele situatie sinds 2020. Zij hebben last van depressie; woedeaanvallen; somberheid; huilbuien en sommigen van hen zien het leven in deze wereld echt niet meer zitten. Vooruitzichten zien ze niet meer want wat is het perspectief? Voor de jeugd geldt dat nog meer dan voor andere bevolkingsgroepen. Al kampen mensen van uiteenlopende leeftijden met grote zorgen over de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en het klimaat. Om maar wat dingen te noemen.

Maatregelen en consequenties

Of je iemand bent die heel veel behoefte heeft aan sociale contacten en bezigheden met anderen binnen of buiten de deur, of wat meer behoefte hebt aan rust: de maatregelen treffen ons allemaal. Met en zonder vaccin, met en zonder QR-code. De leuke dingen die voor sommigen het leven ‘nog net’ de moeite waard maken, zijn dusdanig ingeperkt dat de vraag “wat is dit leven nog” steeds vaker gesteld wordt.

Vanaf dag een heb ik gezegd te vermoeden dat de maatregelen blijvende consequenties zouden hebben. Niet in de nabijheid kunnen zijn van een dierbare die op sterven ligt; een afscheidsdienst houden met een beperkt aantal van hen die er anders bij zouden zijn; weten dat iemand ziek en alleen is terwijl contact zowat de enige behoefte is. Geen afscheid mogen nemen belemmert een rouwproces, het is iets dat je niet kunt inhalen of opnieuw kunt doen. Elkaar niet mogen troosten door een knuffel, een aanraking, een troostende hand. Het letterlijk afstand moeten houden bij rouw- en trouwgelegenheden, heeft diepe sporen geslagen bij heel veel mensen. Want wij mensen zijn bij uitstek sociale wezens.  De term huidhonger heeft om die reden enige tijd in de belangstelling gestaan. Het woord hoor ik nog zelden, de behoefte aan contact blijft.

Uitweg

In januari 2021 is begonnen met ‘de uitweg uit de pandemie’ en de belofte was dat we ons leven daarna weer konden oppakken. Sinds een aantal maanden loopt het aantal positieve testen sterk op en wordt gezegd dat het aantal besmettingen de pan uitrijst. Terwijl naar verluidt een ruime 85% van de mensen gevaccineerd is. De uitweg uit dit gebeuren is dezelfde als vorig jaar: snel nieuwe vaccins toedienen en daarna nog 1 en nog 1. Want de meer besmettelijke varianten rukken sneller op en nog meer vaccineren zou de enige oplossing zijn.

Bijzonder is dat de mensen die niet gevaccineerd zijn overtuigd moeten worden van het nut van de vaccins terwijl aan de andere kant de mensen die gevaccineerd zijn, extra vaccins moeten krijgen omdat het vaccineren tot nu toe niet voldoende werkt. Het aantal besmettingen is niet eerder zo hoog geweest, terwijl vorig jaar rond deze tijd nog niemand gevaccineerd was. Wie kan mij uitleggen waarom meer van hetzelfde vaccin gaat helpen?

Immuunsysteem

Los van de vraag of meer van hetzelfde zorgt voor betere bescherming: wat doen vaccins en de hulpstoffen die erin zitten met het immuunsysteem? De kwetsbare groepen gaan als eerste een booster krijgen: wat doen die met hun fysieke gestel? Elk vaccin, elk lichaamsvreemd facet, zorgt voor een reactie in het lichaam waarop onze natuurlijke afweer reageert. Hoe kwetsbaarder iemand is, hoe minder goed het immuunsysteem de negatieve effecten kan hanteren. Ook iemand zonder Covid die meerdere keren gevaccineerd is loopt daardoor een verhoogde kans om in het ziekenhuis terecht te komen. Niet door Covid, maar door het middel dat tegen Covid zou moeten helpen.

Andere methodes

Waarom is niet ingezet op andere methodes? Daarbij denk ik aan goede en voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen want daar was echt een tekort aan in 2020 in diverse sectoren. Dat had veel klachten bij zorgmedewerkers kunnen voorkomen. En wat te denken van goede voorlichting: al vrij snel kwamen er signalen dat ventileren en frisse lucht belangrijk zijn. Na al die tijd bericht de overheid nu hetzelfde. Beter laat dan niet…

Dat het immuunsysteem door voeding, bewegen en andere factoren versterkt kan worden, is al die tijd nauwelijks ter sprake gekomen vanuit de overheid. Sterker nog: (complementaire) contactberoepen en sportscholen moesten langere tijd dicht terwijl juist in die hoek veel te halen valt op het gebied van gezondheid. Dat een paar maanden terug een campagne op gang kwam waarin vanuit de overheid ondersteuning bij bewegen en voeding gesponsord werd aangeboden, doet daaraan niks af. Sterker nog: waarom iets nieuws optuigen als de deskundigheid en kennis opgedaan uit ervaring al ruimschoots voorhanden is? Juist in sectoren die lang niet mochten werken en nu in de avonduren weer dicht moeten. Waardoor mensen die overdag (thuis) werken of studeren, beperkt worden in het antwoord op hun hulpvraag.

Iedereen kan doorgeven

Tijdens de persconferentie van 12 november werd heel duidelijk gezegd dat ook gevaccineerde mensen het virus bij zich kunnen dragen en daarmee anderen kunnen besmetten. Die week ervoor zei een sportschooleigenaar op televisie dat zijn bezoekers zich veilig voelen doordat ze met een groep waarin iedereen een QR-code  heeft, zonder risico kunnen sporten. Om me heen hoor ik dit bij heel veel mensen. Dit valse gevoel van veiligheid is veroorzaakt doordat de focus steeds gelegd wordt op vaccineren en nogmaals vaccineren. Terwijl, zoals gezegd, gevaccineerde mensen ook corona kunnen krijgen en dit kunnen doorgeven.

Overbelast of onderbezet

Vaccinatie zou overbelasting van de zorg voorkomen. Gezien de oplopende cijfers: wie legt mij uit waar het positieve effect van de vaccins te zien is ten opzichte van vorig jaar? De toename van  positieve testen zou zorgen voor overbelasting van de zorg, klopt dat wel? De afgelopen 10 jaren is het aantal ziekenhuis- en IC-bedden afgenomen. Op diverse sites is daarover van alles te vinden. In vergelijking met de rest van Europa is de IC-capaciteit in Nederland echt beperkt. Stel dat we wel genoeg bedden zouden hebben, dan ontbreekt het nog aan goed opgeleid, gemotiveerd en deskundig personeel.

Ik heb meer dan grote waardering voor mensen in de zorg; mensen die de handen aan het bed houden en al vanaf het begin alle zeilen bijgezet hebben. Ik begrijp echter ook heel erg goed dat zij het bijltje erbij neer gooien. De zorg is uitgekleed; ondergewaardeerd en zwaar onderbezet en daardoor is de zorg bij het minste geringste overbelast. Ook bij, zoals laatst in Zwolle, een geboortegolf al ging het in de media vooral over een toename van coronapatiënten.

Geld

Als de financiële middelen die de afgelopen jaren besteed zijn aan alles rondom Covid, gegaan waren naar werven, opleiden en middelen plus verbetering van het imago inclusief een betere waardering, dan zouden we er heel anders voorstaan. De vraag waar dat geld dan vandaan had moeten komen? Uit dezelfde potjes waar nu geld vandaan gekomen is. Want hoe wonderbaarlijk ook: er is ineens geld voor van alles: van vaccins tot teststraten via steunmaatregelen en extra handhavers. De zorgpremies gaan omhoog, onder andere om meer geld aan zorgmedewerkers te kunnen besteden hoorde ik dit weekend. Aan de ene kant willen we meer en betere zorg, aan de andere kant mag het ‘ons’ nauwelijks iets kosten. Waar denk je dat het geld dat nu besteed is aan alles dat coronagerelateerd is, vandaan moet komen? Uiteindelijk betalen we ook daarvoor de prijs.

Wanneer worden we wakker en zien we dat vaccinatie zeker niet de oplossing is voor dat wat gaande is? Ik weet dat een bepaalde sector wel gebaat is bij vaccineren en dat is farmacie. Dezelfde sector waar inmiddels hard gewerkt wordt aan een pil die, mocht je ondanks vaccinatie klachten krijgen, ervoor gaat zorgen dat je in elk geval de zorg niet gaat overbelasten. En die dan bekostigd wordt vanuit de basiszorg waaraan we zelf meebetalen.

Vrij

Ik zei in het begin al dat ik me over veel dingen verbaas. Het zal degene die tot hier gelezen heeft niet verrassen dat ik inmiddels ook erg triest ben. Over de wereld waar in we terecht gekomen zijn en waarin vrijheid blijkbaar een te groot goed geworden is om te respecteren.

Het posten van dit bericht zal me door velen niet in dank worden afgenomen en op, minstens, onbegrip stuiten. Voel je vrij om jouw mening hieronder te geven op basis van de afspraak dat we het erover eens zijn dat we het niet eens hoeven te zijn.

1 reactie

  • Joyce op 15 november 2021 om 18:22
  • Reageer

  Dank voor je verhaal Jolanda!
  Ik kan mij hier helemaal in vinden en zie grote gelijkenissen naast de zorg ook bij het onderwijs, waar ik werk… het lijkt alsof we met steeds minder mensen alle ballen omhoog moeten houden, terwijl de uitweg anders zal moeten zijn.
  Een uitweg via bewustwording en heldere integere communicatie, in alle openheid en zonder dwang.
  De maatschappij die op vele vlakken aan het doorslaan is mag meer in balans komen door de uniekheid in een ieder te zien, als ook de ideeën en kwaliteiten van een ieder met respect tegemoet te treden en te onderzoeken!
  Ook ik ben verdrietig door de manier waarop inmiddels door de overheid eenzijdig en onjuist wordt gecommuniceerd en zaken worden opgelegd.
  De jeugd heeft de toekomst en de ouderen verdienen ons respect.
  Laten we met zijn allen bewuster en respectvol met elkaar omgaan, geef die puber of ouder die knuffel en het begrip dat ze juist nu in deze tijd zo hard nodig hebben!
  Met liefdevolle hartegroet
  Joyce

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.