Tijd om te veranderen?

Veranderen is vaak moeilijker dan verdragen. Terwijl het wel tijd kan zijn om te veranderen.

Heel veel dingen zijn in de loop van de tijd zo ingesleten, dat je nauwelijks nog weet dat het gaat om iets dat je kunt veranderen. Als je je er wel bewust van bent, is dat stap 1. Maar dan?

Ik hoor regelmatig dat iemand wel iets wil veranderen in haar leven. Als ik vraag waarom dit niet gebeurt hoor ik dat ze bang is dat de omgeving moeilijk gaat doen. Tenslotte zijn ze van haar gewend dat zij zich aanpast; dat zij dingen klaar zet; dat zij zorgt voor iets; dat zij ‘ja’ zegt en doet terwijl ze stiekem het liefst af zou haken.

Hoe zou het zijn om het wel te zeggen?

In sommige situaties blijkt de omgeving zich relatief gemakkelijk aan te passen aan jouw veranderingen. In de meeste gevallen stuit het op weerstand. Want als jij verandert, anders doet, vraagt dit van je omgeving, van anderen, ook vaak een wijziging. Een wijziging waarom ze zelf niet gevraagd hebben. Die jij ze daarmee oplegt. Dus doe jij maar wat je al zo lang gewend bent om te doen. Jij verdraagt in plaats van te veranderen.

Wat doet dat met jou?

Hoe voel jij je, als je verdraagt in plaats van dat iets verandert? Is het slim hiermee door te gaan? Nee. Want daarmee negeer je je eigen gevoel, je eigen waarde,  jouw eigen verlangens. Het zou heel bijzonder zijn als je dezelfde wensen en verlangens hebt als 10 jaar geleden. Hoe vaak negeer jij wat je voelt, wat je wilt, wat je wenst? Merk je nog op dat dit in je lijf consequenties heeft? Hoofdpijn? Buikpijn? Misselijkheid? Of nog erger, een algeheel gevoel van moeheid en moedeloosheid?

Voel eens wat er in je middenrif gebeurt als je ‘ja’ zegt, terwijl je ‘nee’ bedoelt. Merk eens op wat je in je hoofd razendsnel bedenkt als weerwoord op dat wat je gevoel in eerste instantie aangaf.

Hoe wil jij het wel hebben?

Wanneer je zelf weet hoe je het wél wilt hebben, wat jij bij jezelf veranderen wilt, kun je dat bespreekbaar maken. Niet vanuit verwijten, wel vanuit jezelf. Geef daarbij aan hoe jij je voelt, hoe jij het graag zou zien. Want dat is stap een. Want soms is het tijd om te veranderen. Hoewel verandering nog niet zo gemakkelijk is. Door anders te kijken naar wat er gebeurt, naar wat jij voelt en wilt, kun je de eerste stap zetten naar anders doen en uiteindelijk zijn. Waardoor je dat meer doet vanuit jezelf dan naar de ander toe, blijf je meer bij jezelf in plaats van je eigen grenzen over te gaan.

Wil je me laten weten hoe jij dit ervaart? Ik hoor het graag.

Jolanda

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.