“Luister naar het fluisteren van je lijf…”

“Luister naar het fluisteren van je lijf, dan hoeft het niet te schreeuwen.”
Zeker in burn-out land is dit een gevleugelde uitspraak. Een uitspraak die meer dan waar is maar bij velen helaas pas ter sprake komt als het gefluister al lang veranderd is in schreeuwen. Zoals ik vaak zeg: “Als de man met de hamer komt en je luistert niet, dan komt uiteindelijk de man met de zeis. Kortom: links of rechtsom ga je luisteren want dan val je om en kun je niet anders meer.”

Herken signalen en pik ze op

Een harde leerschool die voorkomen zou kunnen worden als de signalen op tijd worden opgepikt. En dat geldt dan niet alleen voor de fluisteraar zelf, maar ook voor zijn/haar omgeving. Van een werkgever bijvoorbeeld, mag verwacht worden dat die ook oog en oor heeft voor de werknemer. Dan is het bekend als er situaties zijn die een werknemer ‘boven het hoofd dreigen te groeien’. Dan kan voorkomen worden dat steeds dezelfde persoon taken erbij neemt omdat dit wordt gezien als verantwoordelijkheidsgevoel. The job has to be done. Sure. Dat geldt overal. Maar wel voor alle werknemers, en niet vooral voor degenen die hun eigen spreekwoordelijke ballen en die van collega’s erbij in de lucht willen houden. Vaak zijn dat de mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel; mensen met een natuurlijke drang tot zorgen voor; personen die vinden dat zij er altijd nog wel wat bij kunnen hebben en die ander niet; mensen die het woord ‘nee’ nauwelijks kennen en zeker voor zichzelf amper toepassen; die zelden zullen toegeven dat iets hen teveel aan het worden is. Wel stellen ze zichzelf de vraag wie het zal doen als zij het niet doen en beantwoorden die met ‘niemand’. Bijna als vanzelfsprekend. Ze springen bij wijze van spreken al in het gat voordat het er überhaupt is, laat staan voordat een ander het zou kunnen opvullen.

Burn-out voorkomen

Als dingen bespreekbaar maken en luisteren, echt luisteren, standaard op de werkvloer worden ingevoerd, verandert er wellicht iets aan de stijgende cijfers van mensen met een burn-out. Een burn-out afdoen als ‘eigen schuld’ is te gemakkelijk. Een (nieuwe) burn-out voorkomen en inzetten op preventie door te werken aan inzichten, gedragsverandering en werkelijke samenwerking zou een gezamenlijk streven mogen zijn wat mij betreft.

Voelen

Voelen wat er in je lijf gebeurt, daarbij stilstaan, ontdekken wat het betekent en met die signalen aan de slag gaan is daarvan een onderdeel. Dan leer je luisteren naar het gefluister en wordt geschreeuw voorkomen.

Wat vind jij?

Laat het me hieronder weten. Reageer ook als je aanvullingen, opmerkingen of vragen hebt. En vergeet niet te luisteren naar jezelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.